Μέσα από τις περιπλανήσεις μας γνωρίζουμε την πραγματική Σίφνο

Την αρχιτεκτονική της και τις μυρωδιές της. Μαθαίνουμε την ιστορία και τους μύθους της. Ερχόμαστε σ ‘επαφή με ντόπιους. Απολαμβάνουμε την θέα που μας χαρίζεται απλόχερα, κολυμπάμε σε κρυφές παραλίες. Δημιουργήσαμε αυτές τις περιπλανήσεις για ταξιδιώτες που αγαπούν την εξερεύνηση, λατρεύουν το περπάτημα, θέλουν να δουν την πραγματική Σίφνο! Επιθυμία μας να μοιραστούμε μαζί σας τις ομορφιές του νησιού μας με ασφαλή κι ευχάριστο τρόπο. Η οδηγός μας Άννα Γραικού, που είναι και αρθρογράφος για τα μονοπάτια της Σίφνου στο περιοδικό You are here, περιπλανιέται στα μονοπάτια της χειμώνα-καλοκαίρι επί 25 χρόνια. Γιατί όπως λέει και η ίδια: "Η Σίφνος είναι τα μονοπάτια της και τα μονοπάτια της είναι η Σίφνος!"

Οδηγοί

Άννα Γραικού


Γεννήθηκα στον Σοχό Θεσσαλονίκης όπου παρέμεινα μέχρι τα 18 μου. Στον ελεύθερο μου χρόνο περπατούσα στα γύρω βουνά. Η μετοίκηση σ’ αστικό περιβάλλον ήταν απαραίτητη για την συνέχιση των σπουδών μου στο κλάδο της Βρεφοκομίας. Η φυγή από την πόλη και η επαφή με την φύση ήταν το ζητούμενο μετά την αποφοίτηση μου. Τότε ανακάλυψα την Σίφνο! Την δεύτερη φορά που την επισκέφθηκα πριν από 25 χρόνια ήταν καθοριστική. Έγινε το σπίτι μου, το νησί μου. Ασχολήθηκα με την μαγειρική κι αυτήν ήταν η αφορμή για να περιπλανηθώ στα μονοπάτια της, θέλοντας ν ‘ανακαλύψω τα βότανα και τα μυρωδικά της... Έτσι γνώρισα την πραγματική Σίφνο. Την Σίφνο με τ ‘ατέλειωτα μονοπάτια της και τα χιλιόμετρα των ξερολιθιών! Τα χιλιάδες λιόδεντρα και την προστατευόμενη περιοχή Natura πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα. Περιπλανιέμαι καθημερινά σε μονοπάτια που οδηγούν σε εκατοντάδες άσπρα ξωκλήσια, αρχαίους πύργους και κορυφές βουνών με μαγευτική θέα! Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφώ για το περιοδικό You are here και την στήλη που αφορά τα μονοπάτια της Σίφνου. Όνειρο μου να οδηγήσω και να δείξω στους επισκέπτες του νησιού την πραγματική Σίφνο! Την φύση της και τους ανθρώπους της που με κρατούν εδώ 25 ολόκληρα χρόνια...

Max Reubel


Το πάθος μου για την πεζοπορία, ή μάλλον το να αφήνω ένα περιβάλλον που έχει αλλοιωθεί πολύ από τους ανθρώπους και να βυθίζομαι σε έναν κόσμο παλαιότερο από εμάς, αναπτύχθηκε από την αίσθηση ότι είμαι τόσο κοντά στα βουνά και όμως τόσο μακριά. Η οικογένειά μου προέρχεται από την περιοχή Berchtesgadener στις Βαυαρικές Άλπεις. Εκεί μεγάλωσαν και οι δύο γονείς μου, οι οποίοι επηρεάστηκαν έντονα από τη ζωή στο βουνό. Ωστόσο, λόγω της δουλειάς του πατέρα μου, μετακόμισαν στην Κάτω Βαυαρία, η οποία είναι πολύ μακριά από τις Άλπεις, όπου και κατέληξα να μεγαλώσω. Έτσι, η πρόσβασή μου στα βουνά περιορίστηκε στις διακοπές. Εκείνη την εποχή όμως έζησα τις πιο όμορφες παιδικές στιγμές. Ο παππούς μου και ο πατέρας μου, δασολόγοι και οι δύο, μου έδειξαν όλα τα είδη ζώων και φυτών στα βουνά και σε ηλικία πέντε ετών στάθηκα ήδη στην πρώτη μου μεγάλη βουνοκορφή. Όποτε τελείωναν οι διακοπές, με κυρίευε μια μεγάλη λαχτάρα. Η δουλειά και το σχολείο των γονιών μου, μου αρνήθηκαν την πρόσβαση στις αλπικές οάσεις μου. Η επιθυμία μου όμως για επιστροφή ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Εκτός από το πάθος μου για τα βουνά, υπήρχε μια βαθιά επιθυμία να δω τη θάλασσα. Οι διακοπές στο βουνό ήταν κάτι δεδομένο, αλλά ποτέ δεν πήγαμε στη θάλασσα. Όταν τελικά έγινα αρκετά μεγάλος, ανέπτυξα μια φιλοσοφία ανεξαρτησίας και ελευθερίας, που σήμαινε πρωτίστως μια ελεύθερη επιλογή τοποθεσίας και τη δυνατότητα να ανακαλύψω μέρη. Γνώρισα την ποικιλομορφία πολλών ευρωπαϊκών χωρών και εξερεύνησα μοναχικές παραλίες και ερημικές κορυφές με τα πόδια, μακριά από τον τουρισμό.

Στη Σίφνο με έφερε η αγάπη. όχι μόνο την αγάπη για τη θάλασσα, τη φύση των Κυκλάδων και τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα του νησιού, αλλά την αγάπη για την σύντροφό μου, με την οποία μοιράζομαι το ίδιο συναίσθημα και τη βαθιά επιθυμία από μικρή παιδική ηλικία να είμαι κοντά σε τέτοιους τόπους μαγευτικής ομορφιάς. Στη Σίφνο μεγάλωσε μόνο τις γιορτές και όμως το σπίτι της είναι εδώ. Μαζί λοιπόν έχουμε φτιάξει μια ζωή που επιτρέπει στο όνειρό μας να περάσουμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας στη Σίφνο. Ως ελεύθερος επαγγελματίας καλλιτέχνης και μουσικός, αναζητώ την έμπνευση της σιωπής εδώ και αρκετά χρόνια, ειδικά τον πολύβουο μήνα Αύγουστο. Σε εγκαταλελειμμένους κόλπους και κορυφές μπορώ να αλλάξω προοπτικές, και να μεγαλώσουν μέσα μου εικόνες και μελωδίες. Ποτέ δεν βλέπω ένα μέρος δύο φορές με τα ίδια μάτια. Υπάρχουν πολλά ακόμα να ανακαλύψω και ωστόσο ορισμένα μέρη στη Σίφνο μου δίνουν την πιο έντονη αίσθηση ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου. Θα ήθελα να μοιραστώ τη μαγεία αυτών των τόπων με ομοϊδεάτες.